Skandinaviens ledande gitarrportal

Hagström Pat Smear Signature

Av Jörgen Cremonese
 
Pat Smear Signature 
Så till något helt annorlunda – Pat Smear Signature är faktiskt precis den gitarr som Pat Smear spelar på sina turnéer med Foo Fighters. Hagström pekar med hela handen och proklamerar stolt att det är exakt samma material, samma maskiner, samma hantverkare och samma fraktbolag som levererar PSS till såväl Pat själv som till alla andra i helaste världen. Vilket ju är lite kul om man känt till George Albert Ruthenbergs mångåriga fascination för Hagströmgitarrer. Visst är PSS en mer påkostad gitarr än Metropolis C, men trots andra, dyrare material och stjärnglansen från ett av världens största bands gitarrister kostar inte PSS mer än 6 750:-. Hur är det möjligt?
Tittar vi närmare på gitarren ser vi en kropp i mahogany med välvd topp av lönn, limmad hals i mahogny med greppbräda i resinator - här i skala 628 millimeter, 24.75 tum med översadel per 43 millimeter och en radius på även här mäktiga 15 tum. Mikrofonerna är som ovan Custom 58, samma kvalitativa mekanik men med samma stoptail som Swede/Super Swede och rullsadlar i stallet. PSS är en hybrid mellan 60-talsmodellen H-IIN-OT, som vi alla sett upphovsmannen med under Nirvanas glansdagar, och den nu existerande F200. Gitarren väger in på 4.15 kilo och är en rejäl bit att hålla i och snygg med blockinlägg och kantlister, hur låter den?!
Pat Smear Signature har en fast och kompakt ton med en lätt nasalitet från 58 Custommikarna och lång sustain.
Jag kopplar upp en gammal 18 watts WEM Dominator 2 tillsammans med gitarren och en scriptlogo MXR som extra krydda och spelar klassisk punk! Damned, Buzzcocks, Undertones, första sidan på Siouxsie And The Banshees omvälvande platta Join Hands från 1980. Just precis här gör sig PSS allra bäst i mina händer, i mina öron. Attacken är rapp, mycket bra distinkt tonseparation trots ordentligt med dist både från pedal och förstärkaren. 
Ett par detaljer är värda att nämna; stallet med rullsadlarna håller stämningen perfekt även om man bänder en kvint och jag funderar själv på att skaffa slikt till mina egna gitarrer. Nummer två är en smula diminutiv men ändå, volym- och tonkontroller sitter lite skelögt på den välvda toppen och vid första anblicken tyckte jag att det var en klar designmiss men under spel märkte jag att just detta separerar rattarna lite mer från varandra och det är lätt att justera under spel. Enkelt men smart. 
 
Slutomdöme
Hagströms envetna och intensiva motståndskamp i en krisande gitarrvärld ger oss förbannat bra och billiga gitarrer. Metropolis C är så till den milda grad billig jämfört med kvaliteten att det vore direkt fjantigt att avfärda den som bara ”prisvärd”. Gitarren är ett fynd, punkt slut! Vem som helst kan köpa den, vad som helst kan spelas på den. 
Pat Smear Signature kanske är en smula mindre bred – det är väl inte så ohyggligt många som ens vet vem karl’n är, men även den ger dig ett kraftfullt verktyg för en spottstyver så att du kan kila in uppror och rebellmentalitet i samtida musiks stenmur, vilket ju behövs mer än nånsin! Kräv att din lokala musikhandlare tar hem de här två gitarrerna så får du prova själv. Punkt.
 
 
Fakta
Pat Smear Signature
• Sexsträngad elgitarr
• Kropp av mahogny 
• Topp i välvd lönn
• Limmad hals av mahogny
• Greppbräda i resinator med blockinlägg
• Mensur: 24.75”, 628 millimeter
• Radius: 15”, översadel 43 millimeter
• Mikrofoner: Hagström Custom 58 Humbuckers
• Pris: 6 750:-
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner