Skandinaviens ledande gitarrportal

Gustav Lundgren - Sveriges flitigaste gitarrist

Av Peter Almqvist

 
Gustav Lundgren är trettioett år gammal och började spela gitarr i tidiga tonåren. Jimi Hendrix var den första stora idolen men under studietiden på Södra Latins musikprogram upptäckte han gitarrister som Wes Montgomery, John Scofield och Django Reinhardt. Just Django har blivit en följeslagare till Gustav. Tillsammans med gitarrkollegan Andreas Öberg hade han i flera år Hot Club de Suede. Gruppen gjorde en mängd bejublade konserter runt om i Sverige och gästades bland annat av den fenomenala Django-gitarristen Jimmy Rosenberg.
Gustav är idag utan tvekan en av Sveriges flitigaste gitarrister och leder ett flertal egna grupper, driver skivbolag och studio samt jobbar som producent.
Nyss hemkommen från Java Jazz Festival i Indonesien fick FUZZ tag på honom för ett snack.
Hur hamnade du i Indonesien?
– Jag var där med Rasmus Fabers Orchestra, ett tiomanna houseband av det jazzigare slaget, där jag enbart spelar akustisk gitarr.
Du lär ha jammat med George Benson?     
– Samma kväll som vi lirade skulle Benson ha konsert. Jag smög in på hans soundcheck för att få höra lite men det visade sig att han hade speciella soundcheckmusiker som kollade att allt ljud var okey. Lite senare såg jag honom på festivalområdet men då hade han fullt av livvakter och agenter omkring sig, så det var inte läge för någon autograf precis. Men på natten var det jam i hotellbaren, då kom han dit, spelade Breezin’ på sin gitarr och direkt efter det började han scatsjunga en blues. Då hoppade jag upp med min gitarr och lirade ett solo efter honom. Nästa morgon träffade jag honom i hissen där han plussade mitt spel: ”I love what you´re doing. Awesome man!” En fantastisk upplevelse och jävligt stort att få höra från en av mina största gitarrhjältar!
I höst släpps albumet Gustav Lundgren Plays Django Reinhardt, Take Two med Stockholm All Stars och alldeles nyligen kom en duoplatta med brasilianska gitarristen Daniel Santiago.
– Numera producerar jag alla plattor på egen hand, säger Gustav. Ofta spelas plattorna in live på olika klubbar i Sverige. Jag använder en fyrkanalare och redigerar sedan i Logic. Musiken distribueras av Plugged Distribution. Idag säljs cd-skivor nästan enbart på gig. I övrigt laddar folk ner min musik digitalt, så vi erbjuder båda delarna.
Smtliga Gustavs plattor finns att köpa på www.gustavlundgren.com
Vem är Daniel Santiago?
– Han är en av Brasiliens hetaste gitarrister för tillfället och ingår i mandolinvirtuosen Hamilton De Holandas grupp som turnerar jorden runt för det mesta. Han upptäckte mig på YouTube och så småningom träffades vi i Rio där plattan spelades in. Vi satte femton låtar varav åtta kom med på plattan. Allt är för övrigt förstatagningar. På några nummer medverkar också munspelaren Gabriel Grossi, som även han återfinns i Hollandas grupp.
Du gillar förstås Brasilien?
– Absolut, jag älskar musiken och har fått många fina tips av Daniel. Han i sin tur är väldigt intresserad av jazzgitarr så där har jag kunnat ge honom en hel del. Han älskar gitarrister som Kurt Rosenwinkel och John Scofield som ju också är några av mina favoriter. Hemma i Sverige spelar jag förresten cavaquinho (ser ut som en stålsträngad ukulele, förf anm) med ett sambaband och jag har också lärt mig att lira pandeiro (tamburin på svenska, förf anm). 
Berätta lite om dina andra band.
– Jag spelar mycket med Stockholm Swing All Stars, vi turnerar flitigt i hela Norden och har släppt två plattor. Django Project är mitt ”djangoband” där jag bara lirar på akustisk gitarr a`la Maccaferri. Den gruppen har också gett ut två plattor. Där ingår bland annat dragspelaren Anders Larsson, faktum är att Django själv ofta lirade med dragspelare, även om man inte hör det lika ofta som hans traditionella grupp med två kompgitarrer. Jag har också precis producerat en cd med sångerskan Jelena Jangfeldt Jakubovitch, som heter Gipsy Love. Jelena kommer från Moskva men bor i Stockholm. Hon har tonsatt några av Rysslands tyngsta poeter som Pasternak och Mandelstam. Här lirar jag enbart på min Djangogitarr.
Hur ser resten av året ut?
– Det blir mycket resande, RaFa Orchestra ska en sväng till Japan i november. Vi turnerar också för fullt med Stockholm Swing All Stars och så är det den årliga Djangofestivalen i Stockholm där jag är en av organisatörerna. Jag spelar också mycket i Spanien med lite olika gitarrister på duosättning, har faktiskt parkerat en gitarr i Barcelona för att kunna flyga dit snabbt och effektivt. Det blir också en vända till Brasilien och därefter en månad i Thailand där jag ska spela in en soloskiva.
Vad använder du för utrustning?
– Jag har en 16” archtopgitarr från Eastman som heter AR805 och dessutom en Gibson ES-150 som jag kört på i många år. När det gäller gitarrer typ Django är det AJL som gäller. De görs i Finland av Ari-Jukka Luomaranta och jag har min egen Gustav Lundgren Signature Model. För nylonsträngat använder jag Ovation och en brasiliansk gitarr som heter Di Giorgio. Live kör jag stereo genom en AER Alfa 40 och en Music Man RD50. Mina pedaler är en RAT Distorsion samt Boss Digital Delay. Jag strängar med slipade Thomastik .013 och på Djangogitarren är det Argentine från Savarez som gäller. För att få extra kraftfullt sound har jag en ganska hög stränghöjd och dessutom kör jag med 2 millimeters plektrum från Dunlop.
 
FUZZ 9/11

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner