Skandinaviens ledande gitarrportal

Gitarrsetup och justering del 8

Av Paul Guy
 
Bra mätverktyg är ett måste för att kunna utföra ett bra jobb. Vid till exempel bandslipning är något slags precisionslinjal (eng. ”straight edge”) oumbärligt. 
 
Det är ju ingen mening att börja slipa utan att först ha sett till att halsen är spikrakt justerad. En vanlig linjal
 
 
kan dock endast läsa bandtopparna. Allt som oftast räcker det gott och väl, men för ännu högre precision i jobbet är det bättre att mäta om själva greppbrädan är rak, vilket är svårt när banden sitter i.
Stewart MacDonald Guitar Supply kom upp med en fiffig anordning – ”Neck Relief Gauge” – för ett antal år sedan, som kan läsa av reliefen med hög precision. Jag tyckte dock att den var ganska dyr, så jag gjorde en förenklad kopia med en mätklocka som jag hade liggandes.
 
 
Min version fungerar bra men man måste vara väldigt noga med att hålla den precis lodrätt mot greppbrädan för att den inte ska läsa fel. (StewMac-verktyget har inte det problemet.)
”Neck Reilef Gauge” finns fortfarande, men för mina pengar är deras något nyare ”Notched Straight Edge” en ännu bättre lösning.
 
 
Längs den ena kanten har den uttag som passar band på Fender- och Martinmensurer, och längs den andra för Gibson-, PRS- och Dobromensurer. Precisionen sägs vara 0,0015 tum per fot (0,0381mm per 30,48 cm). Väl värd de $71 (500 konor vid dagens kurs) den kostar.
Som synes kan man läsa av reliefen mycket lätt med denna linjal, med eller utan strängar på. Normalt skulle jag givetvis hålla gitarren i spelposition under mätningen, men det är ganska svårt att hålla guran, linjalen och kameran samtidigt.
 
 
And now for something completely different... Det kan vara otroligt pillrigt att försöka löda i kontrollutrymmen. Vipparmarna på två miniomkopplare i denna bas (bild 5) hade brutits av och två nya omkopplare skulle in. Det var fyra tåtar på varje och de låg svåråtkomligt till. Det var relativt lätt att löda loss de små kablarna från omkopplarna med lödpennan i ena handen och en spetstång i den andra. Men att löda dit dom snyggt på den nya omkopplaren var svårare i det begränsade utrymmet. Inte alls omöjligt, men när det finns en lättare sätt...
Här kom min ”Helping Hand” till användning.
 
 
Jag kunde hålla den nya omkopplaren utanför kontrollutrymmet, löda loss kablarna från den gamla switchen och löda dom på den nya en i taget, utan att oroa mig för att komma åt och bränna andra kablar medan jag försökte hantera kabeln, lödtenn och lödpenna samtidigt. På bild 5 har jag redan bytt den ena omkopplaren och har flyttat alla sladdar från den gamla som sitter kvar. Sista bilden visar det färdiga jobbet.
 
 
Som synes lyckades jag utföra det med endast obetydliga skador på kablarna, tack vare min ”Helping Hand” - Clas Ohlson art. nr. 30-7666, kostar endast 69:-. Den sparar ofantligt mycket tid (och många svordomar) i många situationer.
Just nu sörjer jag en vän - min gamla Weller temperaturkontrollerade lödstation. Den ”coolade” för några dagar sedan. Jag har själv haft den i trettio år, och den var begagnad när jag fick den. Snacka om trotjänare. Den la av mitt i ett jobb förstås, så jag var tvungen att ta med en ännu äldre vän den följande dagen, en Henley Solon 25W lödpenna som jag köpte när jag var 18 bast. Den är gammal och vinglig men fungerar fortfarande i nödfall, eller om jag behöver löda någonting hemma. Nu väntar jag leverans av en ny Weller från Elfa. Den borde hålla i resten av mitt liv, om den gamla är någonting att gå efter.
 
 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner