Skandinaviens ledande gitarrportal

Fyranoters ackord

Av Jan Olof Strandberg
Oftast är det så att rätt så enkel musik svänger bäst, musik som har mycket utrymme både rytmiskt och harmoniskt. 
Jag gillar verkligen trumslagare och brukar till och med köpa Modern Drummer DVD plattorna bara för att kolla in alla dessa rytmiska monster för inspiration! Trummor och bas hör liksom ihop och det lönar sig att vara på god fot med trummiskollegorna.    
Musikerna i bandet gillar ju när samarbetet mellan basisten och trummisen är smidigt och harmoniskt. Hela bandet mår bra och alla kan ta sin plats i bandet när musiken andas.
Den här gången fortsätter vi med att lira fyranoters ackord där vi använder oss av alla fyra strängarna på en gång. Ja, det kan låta lite rörigt men om man koncentrerar sig på att försöka spela alla noterna jämnt och tydligt på en gång - att ”knäppa” strängarna med högerhanden så att tummen är på E-strängen, pekfingret på A-strängen, långfingret på D-strängen och ringfingret på G-strängen. 
På det här sättet kan man ju inte spela hela kvällen och knappt mera än ett intro till någon låt, men hemma kan man sitta och till exempel experimentera med en loop maskin och sedan spela basgångar och solon till det hela. 
På ljudexemplet finns det två versioner, en där tonen är ren och en med effekter. Jag gillar personligen mest en ren ton eller en distad rörton men någon gång kan effekter ge en liten kick i liret.
FUZZ 6/12Riff.pdf

Riff_1.mp3

Riff_2.mp3


 
 

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner