Skandinaviens ledande gitarrportal

Verktyg för gitarr - Grizzly Parrot Vise

Som ni kanske minns skrev jag i förra numrets Fix entusiasmerat om mitt nya favoritverktyg, Grizzly Industrials ”Parrot Vise”, som är en modern kopia av en gammal klassiker i gitarreparationssammanhang.
 För er som missade det vill jag bara upprepa att det unika med detta skruvstycke är att det kan vridas fritt 360 grader runt sin fot, och låser fast så snart man drar åt det. Det kan även monteras både vertikalt (bild 1) och horisontellt (bild 6). Detta gör det enkelt att klämma fast ett arbetsstycke, eller ett instrument, i positioner som annars är väldigt bökiga att åstadkomma. Och, just det, ja, med ett par ”tilting jaws” (bild 5) på plats kan man fästa avsmalnande stycken – som gitarrhalsar – utan att göra tryckskador på dom.

Det har varit svårt att få tag på denna typ av skruvstycke på vår sida av Atlanten, men nu finns det att ta hem från Grizzly Industrial i USA (se nedan). Frakten kostar en förmögenhet men det är det sura äpplet man får bita i om man ska få tag på en sån här ovärderlig pjäs.

På gitarrmekargurun Frank Fords webbsida, frets.com, visar han hur han rundar av alla de vassa kanterna på käftarna för att minska risken för lackskador, vilket jag också har gjort (bild 2). Men jag var fortfarande orolig för de vassa kanterna på spindelhuset om jag skulle råka tappa en gitarrhals ner på den (bild 3). Så jag tog en bit av ett papprör och sågade ut en strategisk slits, och limmade på en remsa från en gammal musmatta (bild 4). När den sitter på plats kan ingen skada ske om en hals skulle råka falla ner på den (bild 5). Jag gjorde också ett litet musmattafodrat halsstöd för de tillfällen när jag endast ska lägga upp en gura på bänken utan att behöva spänna fast den (bild 6).

Handtaget tog i bänken när jag vred ”gojan” 180 grader, så jag lindade lite tejp runt dess mitt och klämde fast det - nu går det hur smidigt som helst att dra åt/släppa den oavsett vilken position man har den i, bortsett från när man monterar skruvstycket horisontellt och vrider den bakåt (bild 8) men den sitter bara med maskeringstejp, så det är lätt att lossa.

Jag vill verkligen rekommendera detta skruvstycke, och det enda som jag har inte lyckats med hittills är att lära det prata... Fin goja...



FUZZ 2/08




 
Fix_320.jpg

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER