Skandinaviens ledande gitarrportal

Strängtjocklek

En återkommande fråga som dyker upp är de problem som kan uppstå när man byter strängtjocklek. Jag skall ta upp några vanliga läsarfrågor.



 Fråga: Jag har tre st gitarrer, en Ibanez AS-73, en Squier Stratocaster Standard och en gammal Emperador Les Paul-kopia från 70-talet. Problemet är följande; jag har gått upp i strängtjocklek från 010-set till 011-set för att få lite bättre "tjong" i gurorna och för att jag är ganska hårdhänt, och nu håller ingen av gurorna stämningen mer än under en kort tid, två-tre låtar ungefär, sedan måste dom justeras. Låter man dom stå några dagar blir dom rejält ostämda. Vad beror detta på? Hade inte dessa problem när det var klenare strängar.

Bluesman



Svar: Den troligaste orsaken till dina stämningsproblem är att övre sadelns strängspår är aningens underdimensionerade för 0.011”-strängar. Strängarna (kanske inte alla, men åtminstone några av dom) har därför en tendens att fastna i spåren, vilket leder till obalans i spänningen mellan strängens svängande längd och den delen mellan sadeln och stämskruven. När man bänder, svajar eller slår an en sträng riktigt hårt, dras den fram och tillbaka över sadeln. Om spåret är för snävt har strängen svårt att återta sitt utgångsläge när den släpps, beroende på friktionen i sadelspåret.

På samma sätt, när man stämmer strängarna, gör friktion i sadelspåren att spänningen på stämskruvssidan av sadeln kan öka eller minska mer än spänningen i den svängande längden. Detta jämnar ut sig själv efter ett tag och din perfekt stämda sträng blir ostämd igen utan att den har rörts.

Det är inte tillrådligt att ge sig på sadelspåren själv om man inte har lämpliga sadelfilar, men en gitarrmek med de rätta verktygen kan fixa problemet på tio minuter, så det är ingen kostsam åtgärd. Det kan också löna sig att kolla att stämskruvarna sitter bra, och att fästskruvar och eventuellt gängade bussningar är ordentligt åtdragna. Lösa stämskruvar kan också orsaka instabil stämning.



Fråga: Jag har en Epiphone Les Paul, som jag förut har strängat med 09-set. För någon månad sen bytte jag till en storlek tjockare, 010. Nu har det uppstått ett problem – det rasslar i strängarna när jag spelar. På de första sju banden hörs det inget rassel från någon av strängarna, men längre upp på halsen börjar alla strängarna att rassla som bara den, speciellt G- och låga E-strängen. Det har nu blivit ett problem på grund av att det inte går att ”hålla ut” på en ton eller ett ackord lika länge som förut. Nu har jag också tänkt börja använda ännu tjockare strängar, 011 - 049 med spunnen G sträng. Så det kanske betyder ännu mera rassel?

Alex



Svar: Den sammanlagda spänningen i ett normalstämd 0.009” - 0.042” strängset ligger på cirka 38-39 kg. Ett 0.010”-0.046”-set ligger på cirka 47 kg. Så ditt strängtjockleksbyte har ökat spänningen på halsen med nästan 10 kg. Detta gör att halsen böjs framåt och konkaviteten i greppbrädan (dess ”relief”) ökar, och följaktligen även stränghöjden. Då brukar man sänka stränghöjden vid stallet, vilket medför att stränghöjden blir ojämn längs halsen och då börjar strängarna skorra i vissa lägen.



Istället för att sänka stränghöjden vid stallet borde man justera halsens relief med dragstången, för att återställa en relativt jämn stränghöjd längs med halsen. Se Fix-kolumnen i FUZZ nr. 2-09 för tips och råd om hur man mäter och justerar reliefen.

Ett 0.011” - 0.049”-set utsätter halsen för sammanlagt cirka 54 kg spänning, så om du byter upp till 0.011” strängar kommer du att behöva justera dragstången ännu mer för att kompensera.



FUZZ 9/09




 
Fix.jpg

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER