Skandinaviens ledande gitarrportal

Eventide H9 Harmonizer Effects Processor

Av Jörgen Cremonese

New Jerseybaserade Eventide har under de senaste fyra åren utökat sin huvudverksamhet, att tillverka marknadens överlägset bästa studioeffekter, till oss helt vanliga gitarristers bästa. Nu är det hög tid att kolla in deras senaste produkt; H9 Harmonizer.
Stompboxarna Time Factor, Mod Factor, Pitch Factor och Space har nagelfarits i utförliga tester världen över med å ena sidan mycket positiva omdömen om kvalitet, komplexitet och mångsidighet som också undertecknad trumpetat ut till alla som vill lyssna. Å andra sidan har priset; 3 720 till 4 327:- per maskin och det snåriga gränssnittet fått kritik. Vem har egentligen råd att skaffa alla fyra maskinerna? Måste man ha en doktorsgrad i elektronik för att ställa ett gitarrljud?
Eventide själva menar att man lyssnat till kritik och önskemål och släpper nu H9 Harmonizer. För priset 4 341:- får du en multieffekt med algoritmer från alla fyra ovan nämnda stompboxar. Formatet är slankare än föregångarnas men har ändå samma in- och utgångar i stereo, midi och anslutning expressionpedal. Du kan styra maskinen genom bluetooth från din mobil eller iPad med gratisappen H9 Control som finns både för iOS och Android. För den som inte har en smartphone finns versioner av H9 Control för både OSX och Windows och du använder en usb-kabel som anslutning. 
Jag packar upp H9, häller upp en kopp god Darjeeling och läser igenom den utmärkta manualen. De många kontrollerna på Eventides tidigare pedaler är borta och ersatta med ett stort kontrollhjul i centerposition, tre knappar styr de 99 förprogrammerade presetens parametrar kallade X, Y och Z, Hot Knob som styr en specifik parameter du själv kan programmera och slutligen knappen Preset som tar dig tillbaka från menyfönstret. Jag ska inte uppehålla er eller mig själv längre vid det här sättet att styra H9, för det är lika komplicerat som på tidigare pedaler. Det är inte så enkelt att göra större förändringar än de tre parametrar du kommer åt med X, Y och Z. Skall du göra mer, att ändra på volymer in/ut eller att göra vidare ändringar i systemet krävs det betydligt fler handgrepp och det lilla menyfönstret är ingen idealisk miljö att arbeta i. Det kommer förstås att ta tid att ändra i ljuden hemma eller på repetitioner, i konsertsammanhang rent av omöjligt!
Men misströsten icke! Med appen H9 Control ser Eventide till att gitarristen landar likt en katt på fötterna, även den minst tekniskt kunnige kommer att förstå H9 helt och fullt och kunna ratta sig fram utan några mankemang. Ladda ner appen och aktivera kontot du får hos Eventide genom att klicka på länken du omedelbart mejlats, slå på bluetooth, leta upp H9, slå pinkoden som är de fyra sista siffrorna i serienumret och du själv har kontrollen! Faktiskt kan vem som helst kolla in hur H9 Control fungerar då du kan ladda ner den och gå in i Demo Mode. 
Flikar. Genast förstår man hur Eventide designat H9. Du får 15 algoritmer från de fyra föregångarna, se listan i faktarutan, samt en helt ny – Ultra Tap Delay. På skärmen styr du ALLT i H9, det är verkligen hur enkelt som helst! Ladda ner appen, i skärmens nederkant kan du gå in på sex olika flikar:
1. Algoritm, där du hittar alla algoritmer i blockform från de fyra stompboxarna, de som är aktiva i H9 är highlightade och de övriga finns att inhandla på flik 4. Tryck på valfritt block och du hamnar på… (se bild 1).
2. Preset, här kommer de förprogrammerade ljuden fram i ordning efter algoritmen som du ser i vänsterkant. I överkant finns två flikar där du väljer att hitta presets efter Date - datum, i ordning du använt dem eller efter Name – namn. Tryck på pilen i highlightad preset och du kommer in i själva kontrollen. Justerar du något får du frågan om du vill spara. Den tredje fliken i överkant Link, trycker du på om du vill att pedalens menyfönster ska visa vad du gör i H9 Control. Namn på preset är bara att skriva in, adjöss med tröttsamt snurr på rattar! (Se bild 2 & 3).
3. List, här kan du lägga upp enstaka eller flera Preset och ändrade sådana i listor för att kunna byta dem enkelt när du spelar. I varje lista finns plats för 99 presets, du ser nio åt gången och skrollar enkelt fram till den grupp av nio du vill åt. 
4. Store, där du köper algoritmer – de är inte billiga, 149 kronor styck och det finns ett ansenligt antal att köpa. Du kommer direkt in på enstaka algoritm om du i fliken Preset trycker på en icke highlightad algoritm.
5. Pedal, där du har tillgång till hela systemet i pedalen, alla möjliga inställningar du kan tänka dig. Exempel är Bypass Mode där du väljer mellan tre sätt H9 processerar din gitarrsignal, genom eller förbi DSP. Global Tempo och Mix, Aux switchar med inte mindre än tio olika kanaler... Alla invändningar som har med komplexiteten hos Eventide att göra faller helt platt till marken eftersom inget är svårare att justera än att byta ringsignal på mobilen.
6. Settings, här finns information online – videor och manual, du exporterar eller importerar presets via iTunes, återställer dina nerladdningar från ditt konto om du råkat radera dem och så vidare. 
Den som skaffar Eventide H9 Harmonizer har en makalös mängd möjligheter och parametrar att jobba med. Gränssnittet är så enkelt att gamla surgubbar lätt kan navigera sig fram, det är inte svårare än att hitta en Beatleslåt på Youtube. 
Ljud. Hur låter då Eventide H9 Harmonizer? Ja, om läsaren vill veta mer i detalj hur de olika algoritmerna låter måste jag hänvisa till de tidigare testerna av Eventides Stompboxar som ni hittar på FUZZ hemsida. Alla algoritmer och alla parametrar plus några till återfinns i H9. Överlag låter alla ljuden i H9 helt fantastiskt bra och rent subjektivt kan jag tycka att det adderats något positivt i bearbetningen av gitarrens egen ton. Stompboxarna har var och för sig en mycket svag, diminutiv karakteristik som jag inte hör hos H9 och kanske beror det på en bättre signalkedja. Kanske beror det på att jag valt att köra DSP i sidechain i fliken Pedal, se ovan, som tog mig ungefär en minut att hitta när jag laddat ner H9 Control. Ni förstår vad lätt det är? Efter alla dessa lovord vill jag för balansens skull påpeka tre saker jag tycker mindre bra om; 
1. Priset på algoritmerna, 149 kronor, är för högt. Jag hittar 23 (!) algoritmer jag lätt skulle kunna köpa i svaga stunder – lördagkvällar på krogen alltså, som skulle kosta mig lika mycket som ytterligare en H9 vilket leder till…
2. Du kan inte köra fler än en preset/algoritm åt gången. Låt vara att det finns komplexa algoritmer med pitch-modulering-delay men jag vill kunna lägga Shimmer och Crystals på varandra och det leder i sin tur till…
3. Om du vill ha två sådana här maskiner i pedalbordet måste du också ha två olika styrenheter, exempelvis en smartphone och en iPad. Det här borde inte vara omöjligt för Eventides smarta designers att fixa till nästa version - please!
(I skrivande stund får jag precis reda på att det kommit en ny systemuppdatering och att man fixat detta).
Slutomdöme. Eventide H9 Harmonizer är en fantastiskt rolig effektpedal med utsökta ljud och en lika utsökt kontroll, och ger så mycket möjligheter att undertecknad bara baxnar! 
H9 är så enkel att använda att vem som helst lär sig snabbt. Priset på 3 341:- är bra för en maskin av den här kalibern, algoritmerna för 149 kronor styck är för dyra men uppvägs till stor del av att appen H9 Control är gratis. Eventide H9 Harmonizer finns hos din välsorterade musikhandlare men du kan redan nu hämta appen och gå in i Demo mode och faktiskt lyssna på maskinen och kolla in hur den fungerar.
Fakta
• Multieffekt med algoritmer från alla fyra stompboxar:
1. Time Factor: Tape Echo, Vintage Delay
2. Space: Shimmer, Hall
3. Pitch Factor: H910, H949, Crystals, Tuner
4. Mod Factor: Liquid Chorus, Organic Chorus, Shimmer Chorus, Classic Chorus, Phase XO Chorus, Bias Tremolo, Opto Tremolo. Ny algoritm; Ultra Tap Delay
• H9 Control gratis för iOS, Android, OSX och Windows per bluetooth respektive usb-kabel
• Stereo in och ut, ¼” obalanserad tele – tål +4dB
• Midi in och ut
• Anslutning för Expressionpedal. 
• Pris: 3 341:-
FUZZ 7/13

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner