Skandinaviens ledande gitarrportal

Elgitarr - spela in elgitarr Del 3

I FUZZ hemstudioserie om inspelning av gitarrförstärkare har har vi i de två första delarna visat konventionella metoder för placering av en eller flera mikrofoner. Jag skall i del 3 visa några annorlunda placeringar som kan fungera som de är eller som komplement till de vanliga placeringarna som behandlades i del 1 och 2. Bandmikrofon eller kondensatormikrofon ställd i en 8. Vinkla mikrofonen så att den ena sidan lyssnar på elementet och den andra på reflektionen i golvet. Bild 1.

Placera en mikrofon bakom förstärkaren. Eventuellt måste den fasvändas. Lyssna på vilken som låter bäst och fyll i med den andra. Bild 2.

Välj en mikrofon med njure som karaktäristik och vänd baksidan mot elementet.
Ett sätt att få mycket rumsklang om du bara har en mikrofon och inte kan eller vill placera den längre bort från förstärkaren. Mikrofonen är tillräckligt nära för att höra förstärkaren tydligt men dess fokus blir på rummet. Dra eventuellt upp volymen och lite mer bas. Bild 3.

Stäng in förstärkaren med dämpande material så att rummet inte kan påverka klangen. Bild 4

Rikta en eller två SM57:or ner mot golvet en bit bort från förstärkaren. Använd som avståndsmikrofon. Ordna en reflekterande yta om det är en mjuk matta i rummet. Jag brukar använda plexiglasskivor. Bild 5.





 
Inspel_elgit_3_1_182pix.jpg

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner