Skandinaviens ledande gitarrportal

Duesenberg Caribou och Starplayer TV-Custom

Av Mats Bryzell
 
Fuzz.se testar två läckra modeller från Duesenberg; Caribou och Starplayer TV-Custom.
 
Duesenberg gör modeller som verkligen får ögat att vandra omkring och upptäcka detaljer. Gillar man lite nostalgisk retrofeeling med en anstrykning av Gretsch, D’Angelico och en mängd pråliga Art Deco-detaljer får man sitt lystmäte stillat. Att Duesenbergs gitarrer dessutom är härliga att spela på och levererar ett fantastiskt ljud förhöjer ”lyxen” ytterligare.
 
Duesenberg Caribou
Testexet har en blå-grön färg, åt surf green-hållet, och en kroppsform som för tankarna till Charvels Surfcaster-modell. Kroppen av al har urkarvade ljudkammare och ett centerblock. Halsen är av lönn och limmad i kroppen, greppbräda av rosewood och 22 stycken jumboband. Banden har genomgått en PLEC-behandling, så det går att justera låg stränghöjd utan skrammel.
Stallet är ett Duesenberg Diamond Deluxe Tremola som fungerar mycket bra till mer modesta svajövningar. Mikrofonerna är två stycken Duesenberg Single Twin i hals och mittläge samt en Duesenberg Grand Vintage Humbucker i stallposition. Kontroller är en trevägsswitch och en volym- och en tonkontroll.
 
Spelkänsla och ljud
Att spela på Duesenberg Caribou känns verkligen snärtigt med ett gott gensvar i gitarren. Det är låg stränghöjd – nästan lite för låg för min personliga smak – men det blir ju ack så lättspelat.
Det mest intressanta är ändå ljudet, som går att justera i en mångfald av klanger. De två Single Twin-mikarna i hals- och mittläge är single coil – men ändå inte. Som de ser ut verkar de ha två spolar uppdelade på 3+3 magnetpoler lagda på snedden, och som bildar en brumfri ”humbucker”.  Jämför man ljudet i dessa mikar med humbuckern i stallposition låter de, trots sin placering, nästan mer diskantrikt än vad humbuckern gör. Tonkontrollen bjuder också på en liten överraskning; den har ett mittläge och ger sex olika ”tonsättningar”. I mittläget är mittenmiken inte inkopplad – trewägsswithen ger; hals-, hals/stall- och stallposition. Med tonkontrollen blandar du in mittmiken i dessa konfigurationer.
Det hela öppnar för en mängd spännande klanger, men det kan vara lite knepigt att hålla reda på vilket ”läge” du är i. Som brukligt är får man lyssna sig fram till vad som passar bäst.
Grand Vintage humbuckern i stallposition ger ett fett men ändå öppet ljud med stor strängseparation. Ljud som halvrena till moderat distade klanger passar som handsken och blandar man in lite av Single Twin-soundet från de andra två mikarna kan man skapa riktigt härliga kombinationer.
 
Duesenberg Starplayer TV Custom
Starplayer är om möjligt ännu mer iögonfallande än Caribou, med sin mäktigt svarta färg och mängder av guld i allt hardware.
Här har vi en gitarr som närmar sig ett formspråk liknande Gibson och Gretsch. Uppbyggnaden av elektroniken är densamma som på Caribou, med en trevägsswitch och en multi-tone-kontroll. Även denna gitarr är semiakustisk med ett centerblock. Locket är av granlaminat med sidor och bakstycke i lönn. Halsen är av lönn med en greppbräda rosewood, 22 stycken jumboband. Svajet är ett Deluxe Tremola med mjuk, jämn utväxling.
Mikrofonerna på Starplayer är tre stycken Duesenberg D-tron.
 
Spelkänsla och ljud
Precis som på Caribou-modellen är strängarna lågt justerade och ger en mycket lätt och behaglig spelkänsla. De tre D-tron-mikarna har ett speciellt skimmer i ljudbilden – ett sound som kans sägas vara Gretsch-liknande – svårt att beskriva med ord, men; lite kärvare, mer metalliskt skramlande än konventionella humbuckers, och detta med den semiakustiska klangen ger ett mycket charmigt ljudspråk. Åter igen är det halv- till moderat distade inställningar som verkligen får den här gitarren att sjunga ut på ett karaktäristiskt sätt.
Multi Tone kontrollen ger sex olika ”sound” där mittinställningen stänger av mitten-miken, för att sedan låta dig blanda in denna efter tycke och smak.
 
Slutomdöme
De två modellerna Caribou och Starplayer är både lika och olika på samma gång. Handhavandet är detsamma, och med hjälp av Multi Tone-kontrollen går det att i stort sett få till vilka tonala klanger som helst. Caribou ger ett något bredare spektrum rent ljudmässigt med sin blandning av olika mikrofoner. Starplayer har ett mer samlat, genomgående tema i soundet från tre riktigt fräna D-Tron-mikar.
Givetvis fungerar båda gitarrerna till vilken inriktning som helst – det är bara din egen personlighet som sätter gränser. Men, lite beroende på vad man gillar utseendemässigt och vilket tonspråk man föredrar måste nog en lyssning på båda modellerna avgöra vilket val man gör. Det är i vilket fall som helst mycket trevliga gitarrer att spela på – låg stränghöjd utan skrammel och ett gott svar från strängar och kropp.
 
 
 
Fakta
Duesenberg Caribou
• Sexsträngad semiakustisk elgitarr
• Kropp av al 
• Limmad hals av lönn
• Greppbräda rosewood
• Mensur: 25.6” 
• Radius: 12”
• Mikrofoner: Duesenberg Grand Vintage Humbucker i stallposition och 2 st. Duesenberg Single Twins i hals- och mittposition
• Pris: 14 995:-
 
 
 
 
Fakta
Duesenberg Starplayer TV Custom
• Sexsträngad semiakustisk elgitarr
• Kropp av lönn med topp av gran 
• Limmad hals av lönn
• Greppbräda rosewood
• Mensur: 25.6” 
• Radius: 12”
• Mikrofoner: Tre stycken Duesenberg D-Tron
• Pris: 17 495:-

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner