Skandinaviens ledande gitarrportal

Dr. J Green Crystal Overdrive, Aerolite Compressor & Olsson D.O.G. Drive

Av Mats Claesson

Dr. J är ett kinesiskt boutiquepedalmärke som det snackas en del om på nätet. Det är relativt små, behändiga pedaler till ett attraktivt pris dessutom. Priser runt 800 kronor får anses som mycket prisvärt, i alla fall vad gäller de två testobjekten Green Crystal Overdrive och kompressorpedalen Aerolite Compressor.
Terry Li & Dee Leung heter männen bakom effektpedalmärket Dr. J där initialen J står för Jimi (Hendrix). Li och Leungs favoritgitarrist framför alla andra. 
Green Crystal Overdrive. Green Crystal Overdrive är en overdrivepedal med true bypass och kontroller för Drive, Output, Low och High. I kontrollpanelen ingår även en vippswitch märkt Clip, med tre lägen för diode clipping, en slags simulering för rörkomprimering. 0-läget är normalläget, 1-läget hårdare med en brittisk karaktär och där 2-läget har ett mjukare clip åt vintagehållet. Drivekontrollen justerar mängden överstyrning och går från cleanboost via en grynig tung crunch till något som tangerar fuzz. 
Green Crystal Overdrive är transparent till sin karaktär och jobbar följsamt med gitarr och förstärkare utan att färga av sig för mycket. Testgitarrerna Gibson Les Paul och Fender Telecaster funkade bra, med ett plus för den singlecoilbestyckade Telecastern som jag tyckte lät mest distinkt och dynamisk tillsammans med pedalen. Men det där är nog en smaksak.
Jämfört med en klassisk overdrive och förebilden för många tillverkare, Ibanez TubeScreamer, har den här pedalen fler möjligheter tonalt. Dels tack vare clip-switchen och dels med High och Low-kontrollerna där man kan skära eller boosta höga och låga frekvenser. 
Extrema lägen till exempel med all Low avskruvad och fullt på High gav ett plåtliknande distsound som var hur fräckt som helst. Det motsatta; full Low och all High av och med full overdrive lät murrigt bluesigt a´la ZZ Top. Mycket gångbart!
Slutomdöme. Green Crystal Overdrive är en mångsidig overdrive som går från clean boostljud till skitig ZZ-Top-fuzz, med bra tryck i ljudet. Det är dock ingen high gain metalpedal utan mer anpassad för gitarristen som lirar blues och standardrock.
Det lär inte vara många overdrivepedaler som klår den i sin prisklass.
Dr. J Aerolite Compressor. Många gitarrister verkar ha en lite ambivalent inställning till kompressorpedaler. Kan man egentligen ha den till annat än att limma ihop funkiga kompsound? Vi kollar vad Dr. J:s bidrag Aerolite Compressor har att erbjuda.
Kontrollerna är fyra till antalet. Mix, som blandar direktsignal med kompressoreffekten, Attack; som styr dynamiken och anslagskänsligheten, Comp; mängden effekt samt Output. Därutöver finns en Inputswitch med tre modes: Hi, Low och Mid.
Aerolite levererar självklart det mest kompressortypiska såsom täta funkriff och kluckiga solosound, men för att återknyta till inledningen och pedalens vidare användningsområde. Ställer man Mix i nolläge, inputswitchen på High och rejält med Outputsignal kan pedalen användas som en cleanboost, vilket den också gör helt okej. 
Å andra sidan, med Mix i bott, liksom Attack och Comp och med inputswitchen fortfarande på Hi går det få fram riktig fina ändlösa sustainsound, förutsatt att du har ett distat ljud i botten och varför inte lite delay. Framförallt kul om man lirar legatoslingor med enbart fingrarna på greppbrädan utan plektrumanslag. Påminner lite som Harvey Mandel som han lät i början av 70-talet. Klart fräckt!
Slutomdöme. Precis som Green Crystal Overdrive är Aeroliter Compressor en prisvärd och mångsidig effektpedal. Ett högst användbart musikaliskt verktyg i händerna på den kreative gitarristen. Framför allt i kombination med dist och delay.
 
Fakta
Dr. J Green Crystal Overdrive
• Overdrivepedal
• Kontroller: Drive, Output, Low, High
• Clipswitch med tre lägen
• True Bypass
• Strömförsörjning: 9 V batteri, 9V DC-adapter
• Storlek: 8.2 x 9.6 x 3.8 cm
• Pris: 790:-
 
Dr. J Aeroliter Compressor
• Kompressorpedal
• Kontroller: Mix, Attack, Comp, Output. High, Mid, Low
• Ingångsswitch för High, Mid, Low 
• True Bypass
• Strömförsörjning: 9 V batteri, 9V DC-adapter
• Storlek: 8.2 x 9.6 x 3.8 cm
• Pris: 790:-
 
Olsson D.O.G. Drive
Av Jan ”Nusse” Dahlin
Olsson Amps utökar inte bara sin förstärkarserie, nu har man även tagit fram en transistorbestyckad overdrivepedal: D.O.G Drive. 
Tanken har inte varit att ta fram en rytande, rykande och frustande pedal med en halv miljon funktioner. I stället ville man bygga en mer ”genomskinlig” overdrive med måttlig dist, i första hand avsedd för gitarrister som redan har ett bra grundljud i sin förstärkare men som behöver biffa upp ljudet i solon eller eljest när det känns påkallat.
Hantering och ljud. Tja, det är inte mycket att säga om själva hanteringen. Det här är som sagt en enkelt uppbyggd pedal med två rattar märkta drive och level, samt en fotomkopplare. Men låt inte dess enkla och eleganta vinröda yttre lura dig. Insidan är lika genomtänkt och välbyggd som Olssons förstärkare.
Genomskinlig var ordet och det är knappast någon överdrift. Det är hur enkelt som helst att ratta in ett – med förstärkaren – i stort sett klonat ljud. Grundljud och övertoner finns kvar utan någon förlust i vare sig botten eller på toppen, och det som adderas är lite mer betoning på de övre registren. Därifrån är det bara att öka på med lite mer volym, om det är det man vill, eller med lite mera drive. Någon förlust upplever man alltså inte, däremot får man bättre häng och sjung, mer lämpligt för leadspel.  
Slutomdöme. Olsson D.O.G. är en lättjobbad och ärlig overdrive med en måttlig mängd dist. Den gör precis vad den är avsedd för – den lyfter och förädlar ditt ljud en aning och gör att du går igenom bättre vid solon och andra tillfällen som kräver lite mer närvaro. Den gör ett mycket bra jobb utan att stjäla vare sig botten eller topp – eller lägga till någon irriterande näsighet. Du som är noga med ditt ljud och spelar jazz, country, blues och mer traditionell rock ska absolut prova den. Med tanke på att den är handbyggd, dess kvalitet och egenskaper är priset ok.
 
Fakta
Olsson D.O.G.
• Overdrivepedal
• Kontroller: Drive, Level 
• Strömförsörjning: 9 V batteri, 9 V adapter min. 10mA
• Mått: 119,5 x 94 x 34 mm
• Pris: 2 990:-
 
FUZZ 5/13
 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner