Skandinaviens ledande gitarrportal

Clutch - Earth Rocker

Av Janne Stark
Amerikanska Clutch har blivit något av en institution inom grooveorienterad hårdrock. De turnerar frekvent och släpper plattor titt som tätt, men har dock aldrig riktigt lyckats bryta igenom bruset. Däremot har de ett ganska stort undergroundfölje.
Clutch spelar en otroligt medryckande, groovig, melodisk och tungt rockande stonerinfluerad hårdrock med ett kraftigt avstamp i sjuttiotalet. På samma sätt som australiensiska Tracer får de till ett smittsamt gung med enkla medel. Ta bara en låt som Crucial Velocity där trummisen Jean-Paul Gasters släpiga men otroligt skönt medryckande verskomp omedelbart sätter nacken i gungning. 
Gitarristen Tim Sult är definitivt ingen shredder, utan lutar sig mer mot den klassiska pentaskalan, lite wah wah och enkla lättfattliga, effektiva licks och solon. Gillar man feta riff är det definitivt ett band att kolla in. Ibland får man lite Mountain-känsla när Tim låter sin Les Paul sätta tänderna i ett tungt och effektivt singlestringriff. 
Ett annat starkt kort och något som ger bandet sin personliga touch är sångaren Neil Fallon, som även frontar den utmärkta gruppen The Company Band. Han påminner ibland lite om Bachman Turner Overdrives sångare CF Turner, på det sätt han ibland nästan pratsjunger med sin lätt skrovliga stämma. Han har också ett otroligt perkussivt sätt att sjunga, som sitter som hand i handske ihop med Gasters sköna trumstil. Titelspåret säger dessutom allt om bandets ljudideal: ”If you’re gonna do it, do it live on stage or don’t do it at all”. 
Clutch har följaktligen alltid haft en väldigt stark livekänsla på platta. Här finns inte en massa onödiga overdubs, inga garneringar eller utsmyckningar som man inte fixar live. Är det ett munspelssolo, som i D.C. Sound Attack!, så är det Neil som tar hand om det. 
Det ska även påpekas, att om man har hängt med bandet från de tidiga skivorna så har inte mycket förändrats, förutom att soundet blivit lite tightare, låtarna utvecklats i positiv riktning och att hela paketet har limmats ihop. Annars är en Clutch-platta ett säkert köp, så även Earth Rocker.
FUZZ 6/13
bronk.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner