banner Skandinaviens ledande gitarrportal

Animals As Leaders - Weightless

Av Urban Kindhult
Emellanåt får man en platta i sin hand som sträcker sig bortom det vanliga. Tosin Abasi och hans band Animals As Leaders har ganska nyligen släppt sitt andra album kallat Weightless och den sträcker sig sannerligen långt bortom det ordinära. Om man tar kvalitativ electronica kombinerat med ett komplext och tekniskt fulländat gitarrspel på åttasträngad gitarr i en nyskapande brygd närmar man sig en beskrivning av vad det handlar om här. 
Tosin Abasi är ett barn av senare generationens shredders som framgångsrikt har tagit till sig allt vad 80-talet hade att bjuda av exceptionella gitarrtekniker. Abasi tar allt detta långt vidare både tekniskt och harmoniskt och kokar en helt ny och oförutsägbar brygd av det hela med ett rent sinne och starkt fokus. Och annat är storartat kan man nog inte kalla resultatet. 
Här finns en hårt driven gitarrfokusering som tar till alla knep av sweeps, arpeggios och ultratunga riff och toppar det med en visionär musikalitet och subtilitet som berör. Dramatiken är ledande och gitarren blir underordnad musiken på ett sätt man alltför sällan hör i gitarrsammanhang. Jag skulle säga att det här är det största rejäla klivet in i framtiden för gitarrmusiken som jag har upplevt på länge. Här finns inte mycket som går att relatera till bluesboxar eller en alltför hårt hållen kärlek till det förgångna, utan här är allt detta istället fordon som håller det musikaliska uttrycket allra främst i ett visionärt anslag. 
Att lyssna till Tosin Abasis långt drivna instrumentala virtuositet, kompositioner och arrangemang ger en sällan skådad poetisk och konstnärlig blick in i framtiden. Här har vi ett musikaliskt kärleksbarn som förenar popestetisk beröring och avantgardism med Allan Holdsworth och de allra bästa av shreddererans underbarn med moderna elektroniska musikkonstnärer som Amon Tobin. Plattans tolv låtar är genomgående starka och komplexa vidunder som i en bred och massiv produktion tar lyssnaren på en resa som inte går att relatera till mycket man har upplevt tidigare. Med ett öppet sinne är en högtidsstund att vänta för anhängare av inte bara gitarr, utan av ett viktlöst unikt musikaliskt och nyktert rent jävlar anamma. 
FUZZ 3/12
bronk.jpg

 

Fler artiklar

     Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
    ANNONSER
    banner banner