Skandinaviens ledande gitarrportal

Albion Gulf Stream 30

Av Mats Claesson

Det relativt nya förstärkarmärket Albion har en ny serie på gång; Gulf Stream. Föremålet för test är deras 30-wattsmodell, en förstärkarcombo som kan sägas kombinera amerikanskt och brittiskt ljud.
Mannen bakom Albion är engelsmannen Steve Grindrod; en legend i förstärkardesignkretsar som tidigare arbetat hos både Marshall och Vox. Numera finns alltså hans egendesignade kinatillverkade förstärkare på marknaden, något som vi också tidigare uppmärksammat i FUZZ. 
Nya Gulf Stream-serien finns i 15- och 30-watts versioner och som topp eller combo. Stärkaren har tre 12AX7-rör i försteget och fyra 6V6GT i slutsteget. Högtalarna är två 12-tummare av egen tillverkning. GS30 har två kanaler; en clean/normal och en boost. I mastersektionen finns reverb och tremolo samt presence- och mastervolymkontroll. På baksidan sitter anslutningar för den medföljande fotpedalen, loop och extern högtalare 8-16 ohm.
GS30:s look är lite skönt boutique-liknande och har på Voxmanér två läderhandtag – vilket behövs, för det är en ganska tung förstärkare.
Kanaler och ljud. Gulf Stream är faktiskt ett riktigt passande namn. Golfströmmen förbinder ju det ”amerikanska och brittiska”, och sedan är Golfströmmen varm. Just detta med värme är ganska slående, för Gulf Stream 30 har ett fint, just varmt grundljud.
Den rena kanalen har volym och endast en tonkontroll samt en voice-switch som tjänar som en mid-cut. För att göra det enkelt för oss, kan man beskriva den rena kanalen som Fenderliknande. Här infinner sig dock en aning ”smuts” ganska tidigt i volymnivåerna. Den som förväntar sig en helt rent ringande ton kanske blir besviken, men jag måste säga att det här var riktigt trevligt och mycket användbart på ett musikaliskt sätt. 
Typiskt för den här sortens förstärkare är att man modulerar sitt sound genom anslag eller volymändringar på gitarren, och här finns alltså rikligt med marginal att göra just detta. Drar man på lite volym öppnar stärkaren upp och ”brunheten” är där och då går det fint att släppa av lite volym på gitarren (eller med fingrarna) och på så sätt få ett renare ljud. 
Voice-kontrollen är bra att ha om man vill spetsa till ljudet i vissa sammanhang, men det är lite synd att denna funktion – både på den rena och boostade kanalen – inte kan nås via fotpedalen, som i övrigt har brytare för kanal clean och boost, reverb, tremolo och loop av/på.
Om vi då går över till boostkanalen kan konstateras att den har kontroller för gain, två miniswitchar för voice och (extra) gain, volume, bass, middle och treble.
Ljudet här lutar sig åt Voxhållet där man kan nå ”top boost”-ljud med hjälp av voiceswitchen, medan gainswitchen hjälper oss att gå från mindre till mer dist.
Trots att boostkanalen levererar ganska så saftiga mängder dist handlar det inte om ”metal” utan ett mer grynigt och storkornigt ljud. Den låter en gitarr med singlecoilmikar att väsa fram tonerna på ett distinkt sätt, och gitarrer med humbuckers på ett aningen komprimerat sätt putta ut ljudet med kraft.
Volymstyrkan är hög för att bara vara en 30-watssförstärkare, vilket gör att man kommer att höras gott och väl i ett livesammanhang. Det här är sound som på många sätt kan kännas lite hårda och oförlåtande när man spelar ensam med förstärkaren, men som blandar sig väldigt fint med andra instrument i ljudbilden i en livesituation där alla ställer på.
Beroende på vilken inriktning man har som gitarrist (och här kommer väl förstärkarval in i bilden också) kan man med fördel addera ett antal pedaler till Gulf Streams grundljud, exempelvis en overdrive- eller kanske en boostpedal för att toppa ett sololjud.
Två effekter som finns inbyggda i förstärkaren är reverb och tremolo. Reverbet har en boostfunktion som adderar en distig efterklang och denna går ju utmärkt att trampa igång vid vissa kompmackor eller melodispel. 
Tremolo är alltid skönt att addera på diverse ställen, och detta låter verkligen maffigt, pulserande och varmt.
Via mastervolymen kan man justera ner ljudstyrkan men ändå behålla distigare ljud, men i ärlighetens namn tycker jag att Gulf Stream skall få andas vid högre volym, då blommar ljuden upp betänkligt och känns kraftfulla och mäktiga.
Slutomdöme. Albion Gulf Stream 30 riktar sig till gitarristen som letar efter en boutique-stärkare fast till ett överkomligt pris. Oftast har denna målgrupp en kristallklar bild av vad för typ av ljud som önskas, men nu ges även de som inte riktigt har provat detta lite kärvare ljud en chans att utöka ljudpaletten. Helt klart får man jobba lite med en förstärkare som denna, en klyscha är att ”den kräver sin man”, men det stämmer ganska bra faktiskt. Överlag låter Albion GS 30 varmt oavsett om det är rena eller något mer distade ljud som spelas och förstärkaren lirar rejält högt trots sina 30 watt.
En mycket fin all-round rörcombo i boutique-segmentet, och inte minst till ett bra pris.
Fakta
• Gitarrförstärkare, combo
• 3x12AX7-rör i försteget och 4x6V6GT i slutsteget
• 30 watt
• 2 x 12” Albion-högtalare
• Två kanaler, normal och boost
• Inbyggt reverb och tremolo
• Fotpedal: kanal A/B, reverb, tremolo och loop.
• Pris: 9 500:-
FUZZ 8/13

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner