banner Skandinaviens ledande gitarrportal

Accept - Stalingrad

Av Janne Stark
Old rockers die hard, säger man. Fan vet om inte just Accept är detta uttryck personifierat. De debuterade 1979 och har sedan dess gått igenom ett gäng medlemsbyten, splittringar och återföreningar. Dock kan sägas att kvalitén aldrig direkt varit inom den omedelbara riskzonen. Visst har några plattor varit aningen svagare och andra nått klassisk kultstatus, som Balls To The Wall, Breaker och Restless And Wild. För min del tycker jag plattan Death Row är en annan höjdpunkt. 
Efter att förgrundsfiguren Udo Dirkschneider bestämde sig satsa på sitt eget band U.D.O var valet att lägga ner eller försöka ersätta den karismatiske bulldoggen. Old rockers die hard, var det. Bandet lyckades med det nästan otänkbara, att hitta en sångare som inte bara kunde axla Udos börda, utan även ta bandet ett steg längre. Amerikanske Mark Tornillo som tidigare sjöng i TT Quick, ryter som Udo, men kan även leverera ren sång där det behövs. Han bevisade sin klass redan på förra plattan Blood Of Nations, bandets definitiva återkomst. 
Stalingrad fortsätter i samma spår, det vill säga samma spår de alltid har varit inne på. Klassisk heavy metal med tysk precision, utan att för den delen låta stelt. Wolf Hoffman är en suverän gitarrist med ett elakt bett i sitt spel och med en känsla för sweet notes i sina solon, som är så väl tekniska som känsloladdade. Han får mig lite att tänka på ett mellanting mellan Michael Schenker och Mathias Jabs i sound. Hans gitarrkollega Herman Frank är inte dålig han heller, men saknar det där lilla extra.
Låtmaterialet är ingalunda unikt, men det är bra! Hellfire, Flash To Bang Time och inledande Hung Drawn And Quartered är helt omöjliga att inte inleda en försiktigt headbang till ens i bilen. Skivan har dessutom en välbehövlig och bra dynamik och luckras upp av exempelvis den lite bluesiga balladen Twist Of Fate och den snygga semi-balladen Shadow Soldiers. 
Hoppa från Restless And Wild till Stalingrad, Metal Heart till Stalingrad eller Objection Overruled till Stalingrad, och du kommer känna igen dig, utan att det för den skull låter som en upprepning. I det avseendet är de i samma liga som grupper som AC/DC och Saxon. Du vet vad du får och du vet att du kommer gilla det.
FUZZ 4/12
bronk.jpg

 

 Prenumerera på nyhetsbrev från fuzz.se
ANNONSER
banner banner